Backpacking

Buat masa sekarang ni, aku dah ada satu obsesi baru, untuk have a journey dengan cara backpacking. Bukan melancong, just menghabiskan masa untuk jalan-jalan kat tempat tertentu pada masa yang sama tak habiskan banyak sangat duit.

Before this, im not really into travelling, tapi, tiba-tiba dapat hidayah untuk menjelajah sambil mencari pengalaman. Even though im not actually holidaying, but still, the fun is there.

Pengalaman pertama berjalan-jalan camni, adalah bila aku menjelajah bumi langkawi bersama sahabat handai ex-MRSM langkawi. Last year rasanya. We stayed there for 2 nights. Tinggal kat apartment MRSM Langkawi, siap dapat diskaun lagi sebab ex-student. Walaupun sekejap, but still, it was fun..

Kat Depan Maktab (Mintak Junior ambik gambaq)

Lepas dari journey, kami dah buat plan, yang each year, mesti at least kembali ke bumi Mahsuri. So, mungkin tahun ni, akan ada lagi trip yang macam ni.

My second backpacking experience when i was in Cambodia, ni pergi dengan a few of my friends from the faculty. Four of us had been to Phnom Penh and Siem Reap. Akhirnya, ada jugak peluang tengok angkor wat, sebelum ni just tengok dalam buku sejarah je. Kami tidur kat guesthouse (we avoid hotels to save cost). But still, the journey is a memorable one.
Entrance of Angkor Wat, with Calvin

A few days after back from Cambodia, I continued my journey to China. Ni untuk leadership program. But the best thing is, we are not given any tentative, so we're free to do anything throughout our 2 weeks stay there.

Touchdown kat Guangzhou, kami traveled across China, from south to north. Best jugak dapat merasa naik tren sampai lebih dari sehari. Ramai pulak geng2 time tu, lagi best suasana waktu tu.

Waktu kat sini, kami stay di Hotel dua kali ( kat Guangzhou n Lanzhou) dan jugak dok kat Hostel 2 kali ( kat Wuhan n Xi'an). Time ni la aku berkenalan dengan youth hostel, a worlwide punya gabungan hostel-hostel. You can find it almost ANYWHERE in the world. The best thing is, harga dia memang best dan bilik memang selesa.

Dalam train di China, perjalanan ke mana ntah (dah lupa)

Selepas dah melawat tempat-tempat berikut, rasa ala-ala addicted to travelling, so, I took a decision to go to Singapore. tak pernah lagi sampai singapore, so, maka perjalanan pun diteruskan ke sana. Aku travel dengan sahabat sorang, Helmi from Kuantan ke Skudai, dan merempat di bilik seorang sahabt pendebat, Mizan kat UTM before ke Singapore keesokan harinya.

Sama seperti journey lain, aku just check in kat Hostel. Layanan kat sana amat baik, and I really feels comfortable there. Atas kekangan ekonomi, we skipped Universal Studio, just lepak kat Sentosa Island je, n shopping2 around Singapore that night sebelum bertolak semula ke Johor petang keesokan harinya.
Pemandangan dari atas kereta kabel kat Sentosa Resort, nak naik Luge

So, yang tu antara ke-best-an travel camni, kos x tinggi tu adalah main attraction. Jadi bagi meneruskan obsesi ini, perancangan terbaru aku untuk seminggu Chinese New Year, adalah untuk travel all around Malaysia. Sebenarnya, program ni untuk latih kepimpinan student. Luckily, im one of the fasi, so, boleh join sekali.


“Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” – Mark Twain

8 comments:

ahmad f said...

"Lanzhou" - tebaikk punya nama tempat huhu

shafiq ahmad said...

banyak duit hang..weh bila nk buat program kat sini pulak??haha

Qusyairi Hashim said...

mad : u shoul visit that place once. It is not as bad as it sounds...

aroi : x mau aq pi jepun, ada hang. Nanti hg dah keluaq dari jepun baru aku melawat sana...

Qusyairi Hashim said...

aroi : btw, kalau banyak duit, aq x p backpacking, dah lama dh aq holiday tahap gaban,,,

ahmad f said...

xkutuk tmpat pin, nama dy je bg ak ad unsur2 kelucuan huhu

Qusyairi Hashim said...

mad : cakap pasal kelucuan, aq just nak bgtau, kt China, sebutan ZHOU, bukan disebut sebagai ZAU cam kat msia tetapi, JHOU.
contoh, Guangzhou disebut Guang-jhou
begitu juga Lanzhou disebut sebagai Lan-jhou...
:D

Anonymous said...

oi!

hang x mention pown Mustafa Centre,..

Vogeh Kot tempat Tu.. hahaha

Qusyairi Hashim said...

mmg vogue pon, mampu kedai macam tu bukak 24hours,
even 7E kt singapore pon tutup, mustafa mampu bukak 24jam..